Zdrowo-likopenowo

Antynowotworowo: Likopen skutecznie wpływa na procesy nowotworzenia – naukowcy utrzymują, że odbudowuje połączenia międzykomórkowe silniej niż w przypadku innych karotenoidów. Wysokie spożycie pomidorów wywołuje efekt ochronny przeciwko nowotworom m.in. przewodu pokarmowego, prostaty, piersi oraz redukuje o 50% ryzyko zgonu na podłożu nowotworowym u ludzi w wieku podeszłym. Likopen należy szczególnie polecać mężczyznom z grupy ryzyka raka prostaty lub już walczącym z nim. Jak pokazują badania, spożycie 10 porcji pomidorów w tygodniu może prowadzić do obniżenia ryzyka wystąpienia raka prostaty o aż 35%. Natomiast u kobiet spożycie produktów bogatych w likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi. Należy zaznaczyć, iż dotychczas żadne badania nie wskazywały na negatywny efekt spożycia nawet dużych ilości pomidorów lub innych produktów bogatych w likopen.

Antyzakrzepowo i antymiażdżycowo: Związek ten posiada również zdolność przeciwdziałania agregacji płytek krwi i tworzeniu skrzepów oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto wykazano, że spożywanie produktów bogatych w likopen może obniżać ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, jak również może zmniejszyć liczbę zgonów z powodu choroby wieńcowej

Anty-osteoporotycznie: według najnowszych badań naukowych dieta bogata w karotenoidy, zwłaszcza likopen może ustrzec przed nadmierną utratą tkanki kostnej. W badaniu, które trwało 4 lata, wzięło udział 213 mężczyzn i 390 kobiet w wieku powyżej 75 lat. Wyniki doświadczenia potwierdzają ochronną rolę jaką pełnią karotenoidy na gęstość mineralną kości.

Poza pomidorami inne źródła likopenu to arbuzy, owoce guawy i czerwone grejpfruty, czerwone winogrona, wszystko co czerwone i naturalne, ale też…  avocado.

Wyniki przeprowadzonych badań dowodzą, że likopen zawarty przetworach pomidorowych, takich jak ketchup, pasty, sosy czy soki, jest lepiej przyswajalny przez organizm niż likopen zawarty w świeżych warzywach. Wynika to z faktu, iż w procesie obróbki spożywczej dochodzi pod wpływem temperatury do przekształcenia się naturalnej postaci likopenu do postaci lepiej przyswajalnej. Niedożywienie i obecność pasożytów jelitowych obniża wykorzystanie likopenu przez nasz organizm. Więc tak czy siak najpierw wyprosić nieproszonych gości…

EG

Leave a Comment