Śliwka – gastrolog, kardiolog etc…

Już w XIX w. śliwkom przypisywano lecznicze działanie przeciwbólowe. Przekrojoną i posypaną pieprzem suszoną śliwkę przykładano do bolącego zęba. To działanie śliwek nie zostało potwierdzone badaniami, udowodniono za to coś innego….

Bahram H. Arjmandi z Florida State University wykazał, że jedzenie już niewielkich ilości suszonych śliwek (ok. 2-10 sztuk) korzystnie wpływa na gęstość kości, ponieważ mają zdolność tłumienia procesu resorpcji kości.

Śliwki działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom. Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny zawarte w śliwce działają jak miotła na przewód  pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Najbardziej wartościowe pod tym względem są węgierki i renklody. Śliwki suszone zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g).

Śliwki są dobrym źródłem miedzi, która chroni serce i zapobiega chorobom układu krążenia, ale również służy koncentracji i dobrej pamięci, wzmacnia odporność. Wpływ śliwek na układ krążenia wynika też z obecności sporych ilości polifenoli – związków o właściwościach przeciwzapalnych, wpływających na obniżenie ciśnienia krwi i dobry stan ścian naczyń krwionośnych.

Niestety powinny na nie uważać m.in. osoby chore na cukrzycę.

Śliwki zawierają witaminy A i  E, potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor oraz sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki wpływa antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowoSmacznego Jesienią

EG

zebrane z sieci

Leave a Comment