Jesienne zdrowie

Sezon na przeziębienia uważamy za … otwarty , ale proponujemy szybko zamknąć mu drzwi przed zasmarkanym nosem.  Jesienne zdrowie prawdę  Ci powie o Twojej odporności. Na początek news brzmi tak. Nie suplementuj się na prawo i lewo niesprawdzonymi produktami, również a nawet przede wszystkim reklamowanymi w TV jako leki z apteki. (zwykle to kwestia dawki czy coś jest lekiem czy suplementem). Sprawdzić, możesz u nas, czego potrzebuje Twój organizm zwłaszcza jeśli dotyczy to minerałów (poza Mg – nigdy za dużo) i witamin (poza C nadmiar jest wydalany z moczem) To właśnie niedobory witamin oraz mikro- i makroelementów powodują bowiem, że organizm skupia się na przetrwaniu, a nie na pokonywaniu wroga.

JAK  PODNIEŚĆ ODPORNOŚĆ ???

Mikroelementy – cynk , selen, magnez, żelazo Bez selenu odpornościowe komórki nie mogą wytworzyć przeciwciał. Znajdziesz go w pełnoziarnistym pieczywie, cebuli, czosnku. Do przyswajania selenu potrzebna jest witamina E. Cynku potrzeba też do produkcji przeciwciał. Znajdziesz go w pestkach dyni, słonecznika, migdałach, orzechach, chudym mięsie, rybach, kaszy gryczanej, jajkach. Jeśli jest za mało żelaza, krwinki czerwone są słabe. A wtedy tlen i składniki odżywcze nie są rozprowadzane do każdej komórki. Podniesiesz żelazo pokrzywą, spiruliną i chlorellą, natką pietruszki, ale też mięsem fasolą i kaszami. Żelazo jest najlepiej przyswajalne z witaminą C.

Prebiotykipożywką dla dobrych bakterii: dzięki nim mogą one lepiej zwalczać zarazki. Podniesiesz je jedząc banany, pora, cebulę. Jednak najczęściej wymagamy w okresie obniżenia odporności suplementacji prebiotykiem

Probiotyki to dobre bakterie, które w jelitach toczą walkę z zarazkami chorobotwórczymi. Wspomagają odporność są w jogurtach, fermentowanych napojach mlecznych (np. maślankę, kefiry). Najlepiej wybieraj takie, które oprócz bakterii powodujących fermentację mleka, mają też bakterie probiotyczne.  Jednak myślcie kochani o wsparciu suplementacyjnym zwłaszcza jeśli z jakiegoś powodu musicie przyjmować antybiotyki.

Naturalne antybiotyki. Hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, wzmacniają odporność.
Miód (szczególnie te lipowe oraz spadziowe), cebula, czosnek… od lat znane i skuteczne babcine antybiotyki.

Kwasy omega-3 Wspomagają wytwarzanie przeciwciał odpornościowych w organizmie. Wzmacniają również błony śluzowe (np. nosa, gardła, oskrzeli). Szukaj w rybach morskich (np. śledzia, halibuta, łososia, makrelę, dorsza) oraz słodkowodnych (pstrąga), mielone orzechy, migdały, nasionach chia. Biorąc pod uwagę stan wód i ich zanieczyszczenie może lepiej skorzystać ze sprawdzonej suplementacji

Witamina B6. Bezcenna zwłaszcza dla krwinek układu białokrwinkowego, których zadaniem jest m.in. niszczyć i pochłaniać atakujące organizm zarazki.B6 wspomaga proces tworzenia przeciwciał Gdzie jest: kasze (szczególnie jaglaną, gryczaną), płatki owsiane, jogurty, sery, chude mięso.

Witamina C

To jedna z najważniejszych witamin dla układu odpornościowego. Niszczy wirusy, zapobiega rozmnażaniu się bakterii, jest niezbędna do rozbrajania i atakowania zarazków. Dzięki niej możliwe jest przyswojenie żelaza (również bardzo ważnego dla odporności). Niestety, witaminy C organizm nie potrafi sam wytworzyć ani też magazynować, zatem musi ją często dostawać. Najlepiej kilka razy dziennie.  Jej najlepszym rodzimym źródłem jest dzika róża, działająca przeciwzapalnie i wzmacniająco. Spore jej ilości znajdziesz również w malinach oraz pigwowcu japońskim, którego owoce Chińczycy od wieków stosują w leczeniu astmy i przeziębienia. Jest też w porzeczkach, jeżynach pomarańcze, mandarynki, kiwi, cytryny i….  pomidory, ale też zielonej pietruszce 🙂 aceroli etc

Witamina A D E

Też pomagają zniszczyć wirusy. A wzmacnia błony śluzowe – także gardła, nosa, oskrzeli, przewodu pokarmowego, przez co wirusom czy bakteriom trudniej je sforsować i przebić się w głąb organizmu.
Znajduje się w  pomarańczowych owocach i warzywach: brzoskwinie, morele (również suszone), marchew, dynię. Nie zapominaj o produktach pochodzenia zwierzęcego, które są bardzo dobrym źródłem witaminy A (jajka, mięso, sery białe, żółte, masło).  Ważne są też inne witaminy: A stymuluje produkcję białych krwinek, E jest silnym antyoksydantem, a B6 wspomaga proces tworzenia przeciwciał.

Nie zapominaj również o słonecznej witaminie – niedobór D3 powiązano ze wzrostem ryzyka infekcji u dzieci i dorosłych oraz częstszymi atakami infekcji płuc u maluchów, dodatkowo o cięższym przebiegu. Tego składnika nie dostarczysz sobie jednak wraz z dietą, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – niezbędna będzie zatem suplementacja.

Zioła 

Do najbardziej znanych roślin immunostymulujących należą jeżówka purpurowa i aloes, które zapobiegają przeziębieniom lub przynajmniej zmniejszają ich nasilenie i przyspieszają ustąpienie objawów.

Preparaty zawierające jeżówkę purpurową zaleca się w zakażeniach układu oddechowego, głównie do odbudowy odporności obniżonej u osób cierpiących z powodu powtarzających się infekcji wirusowych i bakteryjnych. Z kolei wyciągi oraz żel pozyskiwane z miąższu świeżych liści aloesu oprócz polisacharydów zawierają białka, wolne aminokwasy, sole mineralne i witaminy, dzięki którym działają wzmacniająco na organizm, podnoszą jego odporność oraz usprawniają przemianę materii.

Również bez czarny, w tradycyjnej medycynie stosowany przy kaszlu i infekcjach, reguluje mechanizmy obronne organizmu i może zapobiegać grypie. Póki co w badaniach naukowych udowodniono przeciwzapalne właściwości ekstraktów z jego owoców i kwiatów.

W profilaktyce grypy i przeziębień warto też stosować zioła bogate w witaminy i składniki odżywcze, które uzupełniają ich niedobory, a dzięki temu pozwalają wzmacniać cały organizm. Należą do nich m.in. wiesiołek dziwny, berberys zwyczajny, głóg jedno- i dwuszyjkowy oraz czarna porzeczka.

Suplementy

Nie zawsze jest możliwe zadziałanie dietą – zwłaszcza w przypadku dużych niedoborów czy niezbilansowanej diety, która osłabia ich przyswajalność. Dlatego pomocne mogą być wysokiej jakości suplementy, które będą dodatkowo stymulowały układ odpornościowy do walki z patogenami.

Preparat powinien zawierać przede wszystkim witaminy A, C, D i z grupy B.

Glutation to bardzo silny antyoksydant, niezbędny z punktu widzenia układu odpornościowego. Jego obecność jest konieczna do rozwoju limfocytów, przez co bezpośrednio wpływa na polepszenie odpowiedzi immunologicznej. Zapewnia również sprawność komórek odpornościowych zwanych „naturalnymi zabójcami” (NK), które stoją w pierwszej linii obrony przed infekcjami. Poza tym glutation uznawany jest za najpotężniejszy antyoksydant – zwalczając wolne rodniki, wspomaga funkcjonowanie całego organizmu. Warto przyjmować go wraz z witaminą C (lub zadbać o jej odpowiednią podaż w diecie), ponieważ zwiększa ona jego poziom w komórkach układu odpornościowego.

Pierzga Pyłek kwiatowy przyniesiony do ula jako pokarm na zimę zostaje powleczony miodem i woskiem, a w warunkach beztlenowych podlega fermentacji mlekowej. W ten sposób powstaje pierzga, która dzięki tym procesom biochemicznym wykazuje silniejsze niż pyłek działanie antybiotyczne (bakteriostatyczne i bakteriobójcze). Jest również bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, dzięki czemu wzmacnia cały organizm i skutecznie zapobiega infekcjom – poleca się ją m.in. w stanach wyczerpania i podczas rekonwalescencji.

Olejek z oregano Pozyskiwany z popularnej przyprawy olejek dzięki zawartości związków fenolowych może zwalczać bakterie, zapobiegać infekcjom i przeziębieniom oraz wspomagać ich leczenie, a także zmniejszać ryzyko rozwoju pasożytów.

Koenzym Q10 to kolejny potężny antyutleniacz,częściej znany z kosmetyków niestety… niezbędny do tworzenia energii komórkowej w całym organizmie.

Przyprawy ku zdrowotności

Imbir.  błyskawicznie rozgrzewa cały organizm i oczyszcza drogi oddechowe. Dodatkowo działa odkażająco, stąd stosowany jest w infekcjach jamy ustnej czy gardła

Chili, które oczyszcza drogi oddechowe, rozgrzewa i pobudza komórki nerwowe. Wszystko dzięki obecnej w przyprawie kapsaicynie, która odpowiada za jej ostry smak oraz ma działanie termogeniczne

Kardamon, cynamon rozgrzewają organizm. Dodatkowo pomaga usuwać z niego toksyny i zwalczać zakażenia.

Z kolei czosnek niedźwiedzi – podobnie jak tradycyjny – należy do silnych naturalnych antybiotyków.

Jeśli macie jakieś dwoje specyfiki podzielcie się w komentarzach.

EG

Wartościową suplementację znajdziesz u nas – wszystko sprawdzamy 🙂

Leave a Comment