Jak na dłoni… 😉 wiedza o morwie białej ( u nas w postaci suszonych owoców, tabletek, liści morwy białej do naparów i herbaty z morwą). Jak działa? Anty-: cukrzycowo, nowotworowo, miażdżycowo. W dodatku jest smaczna. Morwa biała zawiera składniki sprzyjające utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. m.in. DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii. Jak wynika z badań, ekstrakt metanolowy z liści morwy białej i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a tym samym pobiegają wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi. Tym samym redukują uszkodzenia miażdżycowe.
poradnikzdrowie.pl