Nowalijkom nie – dlaczego?

nowalijkom nie

Nowalijki nie tak wspaniałe

Warzywa uprawiane w szklarniach, mają niewielki dostęp do słońca, co tam słońca??? Czasem nawet ziemi nie widziały. Warzywa, pozbawione słońca i ziemi nie kuszą swoim wyglądem potencjalnych klientów… W związku z tym nawożenie wykorzystujące do tego azot i pestycydy. Substancje te pozwalają osiągnąć urodziwe i toksyczne plony. Jest to procedura stosowana na porządku dziennym. Niestety – proces ten jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia.

Dlaczego kowaliki szkodzą?

Od warzyw rosnących w ziemi i na słońcu nowalijki różnią się zawartością witaminy C – mają zmniejszoną ilość o połowę. Nowalijki  pobierają wszystkie ilości azotu do których mają dostęp, a nadmiar magazynują zazwyczaj w korzeniach oraz liściach. Dlatego od marca do czerwca lepiej sięgać po pomidory lub ogórki niż rzodkiewkę. Warzywa te magazynują w swoim korzeniu bardzo duże ilości niebezpiecznych substancji.

Skutki uboczne spożywania nowalijek?

Wydalamy azotany wraz z moczem – teoretycznie… Nowalijki powinny być spożywane okazjonalnie i nie można ich traktować jako głównych składników codziennej diety. Chociaż nie mówi się o ciężkich przypadkach, Światowa Organizacja Zdrowia w jednym ze swoich raportów szczegółowo opisała szkodliwy wpływ azotanów i azotynów na ludzki organizm. Na przykład sinica u niemowląt. Dzieci wyglądały na zdrowe jednak w okolicach ust, rąk i stóp pojawiły się niebieskie przebarwienia. Wysoki poziom azotanów i azotynów u dorosłego człowieka może doprowadzić do wrzodów lub przewlekłego zapalenia żołądka.

Nowalijki – które są najniebezpieczniejsze?

Warzywa dzieli się na kategorie ze względu na tendencje do magazynowania azotanów:

  • gromadzące małe ilości, np. pomidor, ogórek, papryka, groch, fasolka szparagowa
  • gromadzące średnie ilości, np. marchew, pietruszka korzeniowa, seler naciowy
  • gromadzące znaczne ilości, np. sałata, szpinak, wczesna kapusta, rzodkiewka, burak ćwikłowy, ziemniak

Jeśli już musisz wybieraj nowalijki małych rozmiarów. Olbrzymy świadczą o dużej ilości szkodliwych substancji i z naturalnością nie mają nic wspólnego. Nie warto kupować sałaty czy wspomnianej już rzodkiewki, która jest niebezpiecznym związkiem chemicznym podanym na talerzu.  A szczypior wyhoduj z cebuli zanurzonej w słoiku.

Pestycydy

Pestycydy – nadmiar będzie niestety skutkował złym samopoczuciem, wypadaniem włosów, mruganiem powiek, uczuciem znużenia, zawrotami i bólami głowy, osłabieniem… jeśli masz takie objawy zastanów się czy w trosce o zdrowe odżywianie nie zatruwasz siebie wiadrem ślicznych nowalijek, dorodnych warzyw i owoców.

Zdrówka 🙂

Przeczytaj także:

Borelioza – ratuj się kto może, a czym?

Leave a Comment