Co to takiego mikrobiom? To zbiór wszystkich drobnoustrojów, które żyją w naszym ciele. Cały mikrobiom waży 2kg. Jest tak istotny dla nas, że niektórzy nazywają go zapomnianym organem. Największy wpływ na zdrowie naszego organizmu ma mikrobiom jelitowy.
Flora jelitowa buduje odporność poprzez stały kontakt z komórkami układu immunologicznego, wpływa na nastrój poprzez jelitowy układ nerwowy (od 100-500 mln neuronów) regulujący pracę układu pokarmowego oraz reagujący na sygnały pochodzące od flory bakteryjnej, kształtuje sylwetkę – jeżeli w jelitach przeważają bakterie rozkładające węglowodany i zmieniające je w tłuszcze zaczynamy tyć. Równowaga flory bakteryjnej jelit jest jednym z kluczowych składowych zdrowia. Jej zachwianie sprzyja stanom zapalnym, przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych poprzez przełamanie bariery jelito-krew, choroby Leśniewskiego-Crohna, zespołu metabolicznego ( cukrzyca, nadciśnienie, otyłość), alergia, astma, stwardnienie rozsiane, autyzm, choroby serca… Mamy to szczęście, ze mamy ogromny wpływ na to co dzieje się w naszym jelicie.
PROBIOTYKI –zdefiniowane przez WHO jako żywy mikroorganizm, który we właściwych ilościach przynosi korzyści gospodarzowi. Probiotyki są obecne w kiszonych ogórkach czy kiszonej kapuście. Bakterie probiotyczne dostarczane są wraz z pożywieniem. Spacer probiotyków przez układ pokarmowy pobudza naszą odporność. Kiszonki o ile ich zwykle nie jadaliśmy, należy wprowadzać powoli – inaczej biegunka gwarantowana. Dokarmianie probiotyków dietą odbywa się poprzez następujące zasady żywieniowe: jemy warzywa (szczególnie zielone ale ostrożnie z tymi z nas którzy cierpią na nadkrzepliwość – zielone warzywa mają dużo witaminy K – nie nie K2MK7 tylko K a to różnica), ograniczamy mięso ( zwłaszcza pasztety i wędliny) rezygnujemy z cukru, ograniczmy nabiał ale nie ten fermentowany całe szczęście bo umarłabym z tęsknoty za jogurtem i kefirem 🙂 jemy kasze, wybieramy zdrowe tłuszcze: zdrowe oleje, ryby, avocado, orzechy włoskie
PREBIOTYKI – prowiant, pożywka dla dobrych bakterii powinny być w naszej diecie… a o to jest konkretnie: wiśnie, banany, szparagi, topinambur, warzywa krzyżowe (brukselka, brokuły, kalafior, jarmuż) rośliny strączkowe… Wiem, wiem, nie wszyscy możemy wszystko 🙂 ale wybór jest, przyznacie…
W następnych wpisach z kategorii „cykl zdrowo-jelitowo” problemy z zaparciami, jelitem drażliwym, nietolerancją laktozy, fruktozy, celiakią, chorobą Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, o uchyłkach jelita grubego… Polubcie nas na FB będą tam linki
Więcej w wspomaganiu flory jelitowej tutaj https://odnowazdrowiablackswan.pl/?p=530
EG