Kombucha (inaczej grzybek herbaciany czy grzybek japoński) ma miano grzyba długowieczności używana przez Chińczyków, Japończyków, Koreańczyków i Rosjan.
Kombucha w rzeczywistości jest porostem czyli symbiotyczną kolonią grzybów i bakterii. Przy jej użyciu prowadzi się fermentację herbat czarnej, zielonej czerwonej a także mieszanek ziół z cukrem, niektórzy używają do tego celu również coca-coli. Tak powstaje napój o zdrowotnym działaniu i dobroczynnym wpływie na organizm.
Co to robi nam? 😉
oczyszcza krew, usprawnia pracę wątroby, nerek, pęcherza moczowego oraz układu trawiennego, odtruwa i wzmacnia układ immunologiczny, pomaga w leczeniu raka, obniża cholesterol, reguluje ciśnienie, reguluje metabolizm, poprawia koncentrację, wpływa kojąco na układ nerwowy, pomaga w odbudowaniu mikroflory jelit po kuracji antybiotykowej, pomaga w leczeniu łuszczycy, łagodzi zespół chronicznego zmęczenia, odkwasza organizm, posiada właściwości odmładzające, odchudzające i pielęgnacyjne
Co to w sobie takiego ma?
bogate źródło magnezu, wapna, miedzi, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12)orza C, kwas foliowego, glukonowego, glukoronowego mlekowego, octowego, węglowego szczawiowego i nukleinowych oraz aminokwasów
Dodanie do herbacianego naparu przy zakladaniu hodowli poszczególnych ziół tworzyć mocniejsze kompozycje zdrowotne i smakowe.
Picie należy traktować bardziej prozdrowotnie niż w celu zaspokojenia pragnienia.
Jak dużo ?
3 razy dziennie po 1-3 łyżek stołowych, stopniowo zwiększając ilość, nie przekraczając jednak 1 szklanki dziennie. Rano na czczo, w ciągu dnia po posiłku, wieczorem, po ostatnim posiłku, przed snem
Bunt organizmu
biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle głowy i inne objawy związane z oczyszczaniem organizmu. Jest to naturalna reakcja na detoksykacyjne działanie napoju. W przypadku gorszego samopoczucia picie kombuchy należy przerwać na 1-3 dni. Po kilku dniach samopoczucie poprawi się a my zaczniemy odczuwać dobroczynne działanie grzybka.
UWAGA
Kombucha rozrzedza i oczyszcza krew, dlatego osoby cierpiące na choroby związane z jej krzepliwością powinny stosować ostrożnie.
Kombucha nie bez powodu zyskała dobrą sławę i miano cudownego grzybka. Jej właściwości zostały potwierdzone naukowo mimo zaprzeczeń propagandy farmaceutyczno-lekarskiej
Np. Naukowcy w Polsce
Badacze z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zdaniem naukowców, napój z kombuczy ma kilka zasadniczych właściwości: równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz na kwasowość organizmu, podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne organizmu…
Dostepna u nas na zamowienie również jako napój czysto herbaciany lub z ziołami. Zapraszamy. tel 515 049 995