Woda źródłem życia.

                       Według medycyny chińskiej, głównym źródłem życia jest

                                                                   WODA!

Picie wody jest najlepszą profilaktyką zdrowotną – dobrze nawodniony organizm jest silniejszy, skuteczniej broni się przed chorobami. Woda, choć coraz więcej się o niej mówi, nadal jest niedoceniania. Żeby poznać jej niesamowite działanie, warto nauczyć się pić ją w świadomy sposób. Świadomy, czyli jaki?

                                    JEDZ A NIE PIJ  !!!

 Japończycy, którzy żyją zdrowo ponad 100 lat! Utrzymują swoje komórki w czystości, unikając trucizn AHAL (cukier, mąka, alkohol i nabiał) tak bardzo, jak to możliwe!

 I każdego ranka opróżniają jelita i chudną, dodając cytrynę do ciepłej wody lub szczyptę soli himalajskiej i szczyptę sody oczyszczonej co drugi dzień….

 Grupa japońskich lekarzy potwierdziła, że ciepła woda jest skuteczna w % w rozwiązywaniu wielu problemów zdrowotnych takich jak:

 * Ból głowy i migrena

 * Wysokie/niskie ciśnienie krwi

 * Ból stawu

 * Zwiększenie i zmniejszenie nagłych uderzeń serca

 * Padaczka

 * Poziom cholesterolu

 * Napięcie, dyskomfort ciała, kaszel, zablokowane żyły i astma

 *Choroby związane z macicą i moczem

 * Problemy żołądkowe i brak apetytu

 * Wszelkie choroby związane ze wzrokiem, słuchem i gardłem….

Najważniejsza dla zdrowia człowieka i dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest  woda. Chcesz być zdrowa?

                                                                Jedz wodę.

Oto jeden z przykładów.

                Japońska dieta wodna krok po kroku od rana do wieczora.

                        Podstawą jest by pić wodę małymi łykami ( jedz ),

                                        delektując się  nią bez pośpiechu.

                Rano, po przebudzeniu, płuczemy jamę ustną wodą, żeby pozbyć się zalegających po nocy bakterii (ale nie myjemy jeszcze zębów pastą) i wypijamy 650 ml wody na czczo. Ważne! Jeżeli ktoś nie ma nawyku picia wody na czczo i dopiero zaczyna dietę wodną, powinien zacząć od szklanki wody, czyli ok. 250 ml. Stopniowo przyzwyczajamy organizm  do większej ilości płynu. Zaczynamy więc od szklanki i małymi krokami, zwiększamy tę objętość.

    Śniadanie zjadamy po 45 minutach od wypicia ostatniego łyka porcji wody jeśli doszliśmy do 650 ml wody, lub po 20 minutach – jeśli na razie wypijamy jedną szklankę wody. Nie zrażajcie się tymi 45 minutami, to tylko tak strasznie brzmi. 🙂 W tym czasie możemy się wykąpać, przygotować śniadanie, ubrać się, zrobić makijaż. Zobaczycie, szybko wyrabia się nawyk porannego picia i jedzenia śniadania dopiero po przerwie.

   Zaczynamy pić od 1,5 godziny do 2 godzin po śniadaniu. Pijemy do momentu, aż poczujemy głód. Wówczas przestajemy pić, czekamy 20 minut i zaczynamy jeść.

   Po posiłku ponownie czekamy od 1,5 godziny do 2 godzin i zaczynamy pić. Zasada: „Kończę pić 20 minut przed posiłkiem; zaczynam pić od 1,5 godziny do 2 godzin po posiłku” powtarza się przez cały dzień.

   20–30 minut przed snem wypijamy szklankę wody.

   Zgodnie z zasadami japońskiej diety wodnej wodę pijemy spokojnie, bez pośpiechu, małymi łykami. To nie wyścigi – nie chodzi o to, żeby jak najwięcej i jak najszybciej wypić. Picie w pośpiechu obciąża nerki, które są w stanie przefiltrować około 800–1000 ml wody w ciągu godziny. Delektujmy się wodą i dobrze nawadniajmy organizm, kończąc pić 20 minut przed posiłkiem, żeby nie chciało nam się pić podczas jedzenia.