Święta Pachną Zdrowiem

Świąteczne przyprawy mają nie tylko walory smakowe. Zobacz jakie zdrowotne atrybuty zawierają.

Gałka muszkatołowa jest idealna na przeziębienie, ponieważ posiada wiele tłuszczów, pektyn, olejków lotnych, dzięki czemu nie dość, że działa przeciwzapalnie, to jeszcze zmniejsza nadkwasotę. Warto ją dodawać do ciepłego mleka z miodem. Jeśli w święta przygotowujesz sosy na bazie śmietany i sera, dania z jaj i kremowe desery, dosyp do nich trochę gałki muszkatołowej. Przyprawa ta pomaga w trawieniu bogatych w smak (ale też kalorie) potraw, których nie brakuje na bożonarodzeniowym stole. Gałka muszkatołowa zmniejsza wzdęcia, pomaga przy biegunkach, nudnościach, wymiotach. Przyprawę tę możesz dodać do pierników, ajerkoniaku, grzanego wina, a także do dań z kapusty, szpinaku, fasoli i brokułów. Gałka muszkatołowa ma charakterystyczny aromat, lekko słodki i orzechowy. Jest też znanym afrodyzjakiem! Działa rozkurczowo, odkażająco, leczy niestrawność, przeciwdziała zaparciom, hamuje procesy fermentacyjne w jelitachPrzepis: łyżeczkę rozdrobnionego owocu ziela zalej szklanką wrzątku. Po 15 min przecedź. Pij małymi porcjami kilka razy dziennie.

Goździki zawierają olej, który skutecznie rozgrzewa i pomaga w bólach zębów. Możemy z nich przygotować płukankę. Wystarczy, że łyżeczkę goździków w proszku rozpuścimy w jednej czwartej szklanki wody i będziemy tym płukali jamę ustną – ból zęba zmaleje.
Przed świętami przygotowujesz ozdoby z pomarańczy z wbitymi goździkami? Czas dodać tę niezwykłą przyprawę również do dań, wypieków i napojów. Ciepły, bogaty aromat goździków pasuje zarówno do wytrawnych przepisów, jak i słodkości. Goździków często używa się do pieczeni wieprzowych, dziczyzny i marynat. Zmielone są częścią mieszanki przypraw do pierników, a całe warto dorzucić do grzańca lub świątecznego kompotu. Goździki mają dobry wpływ także na nasze zdrowie. Świetnie sprawdzają się przy dolegliwościach trawiennych (jak wzdęcia, nudności), pomagają oczyścić zatoki z zalegającej wydzieliny .

Kminek przyjdzie nam z pomocą, kiedy poczujemy ciężar na żołądku. Wystarczy, że łyżeczkę jego zmiażdżonych nasion zalejemy wrzątkiem i zaparzymy przez 15 minut.

Wanilia. Zbawiennie na stres działa wanilia. Idealnie komponuje się z cynamonem i imbirem, ale śmiało możemy jej używać także samodzielnie. Skutecznie łagodzi napięcie i relaksuje. Możemy jej dodać do kawy, czy stosować olejek do kąpieli o jej zapachu. Nie jest wskazana jako zapach do samochodu!

Cynamon

Aromat cynamonu kojarzy się z okresem jesienno-zimowym, kiedy chętnie korzystamy z niego w kuchni. Cynamon na właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie krwi oraz usprawnia proces trawienia, zwłaszcza po tłustych i ciężkich potrawach. Właśnie z tego powodu nie należy żałować tej przyprawy w świątecznych daniach.  Aromatyczny cynamon sprawdza się też w zapobieganiu przeziębieniom i sezonowym infekcjom. Świetnie spisuje się zwłaszcza przy kaszlu, katarze i bólu gardła, ponieważ przyspiesza procesy zdrowienia. Rozrzedza wydzielinę, redukuje kaszel i zmniejsza problemy z oddychaniem.

Anyż

Gwiazdki anyżu nie tylko pięknie prezentują się jako ozdoba w świątecznych dekoracjach i stroikach, ale także dodają charakterystycznego aromatu potrawom. Można stosować je zmielone lub dodawać w całości. Idealnie współgrają z daniami z mięsa i drobiu, ale równie dobrze smakują w słodkich ciasteczkach. Anyż jest źródłem antyoksydantów, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Działa ponadto rozkurczowo i wzmaga produkcję soków żołądkowych, co pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Olejek eteryczny pozyskiwany z anyżu stosuje się przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Jego owoce mają kształt gwiazdki i intensywny aromat. Działają uspokajająco i pomagają pokonać kłopoty gastryczne.
Przepis: Łyżkę sproszkowanych owoców zalej szklanką wrzątku. Gotuj 10 minut. Pij przy wzdęciach i skrętach kiszek.

Imbir

Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa rozkurczowo, leczy wzdęcia, łagodzi mdłości i  przeciwdziała wymiotom. Przepis: Plasterek świeżego kłącza imbiru zalej wrzątkiem i trzymaj 10 minut pod przykryciem. Pij letni napój małymi łyczkami.

Ziele angielskie

Ma sporo olejków lotnych, tłuszczów, skrobi, pektyn i barwników. Zmniejsza nadkwasotę i działa przeciwzapalnie.Przepis: Sięgnij po kubek ciepłego mleka z miodem i szczyptą gałki muszkatołowej. To zmniejszy zgagę i dodatkowo lekko rozgrzeje.

Kurkuma

Ma działanie żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomaga chronić wątrobę i odtruwa. Przepis: Dodawaj ją do tłustych dań (np. smażonych mięs). Możesz też sięgnąć po napar (łyżeczka kurkumy na szklankę wrzątku).

Kardamon

Rośnie w lasach Azji, m.in. w Indiach i na Cejlonie. Nasiona kardamonu mają kamforowy zapach i ostry smak. Przyprawę tę dodaje się do marcepana, ciast i alkoholu, a także do mięs i pasztetów. Zawiera ona olejki lotne, tłuszcz, skrobię i cukier. Kardamon wchodzi w skład preparatów wzmacniających i pobudzających apetyt. Stosuje się go w stanach ogólnego rozbicia i zniechęcenia. Wzmacnia nerwy i psychikę. Najszybciej działa dodany do kawy.

Leave a Comment