Dietoterapia

Jesteś tym co jesz. Każdy zna ten slogan. Czy jest prawdziwy? Czy dietą można się wyleczyć? Nie zawsze. Żaden pokarm nie złoży Ci złamanej nogi ani nie wstawi zastawki, ale nawet wówczas może pomóc szybciej powrócić do zdrowia. Czasem konieczne jest leczenie farmakologiczne, jednak czas zmienić nastawienie i zauważyć, że właściwa dieta jest składową dobrego zdrowia bez którego nie da się zdrowo funkcjonować, nie mówiąc o konieczności brania pod uwagę jakości pożywienia w stanach chorobowych. .

Dietą możemy zapobiec chorobom układu pokarmowego, odpornościowego, chorobom skóry, migrenom i problemom kostno-stawowym. Możemy także zasadniczo wspomagać ich leczenie lub zwyczajnie zwalczyć niektóre choroby i ich objawy. Jedną z nich jest grzybica, która lekceważona przy słabej odporności może prowadzić do rozwoju nowotworów.

W świecie roślin drzemie niezwykły potencjał leczniczy – wspomnijmy choćby czosnek, pietruszkę, siemię lniane, olej rzepakowy,olej lniany, kaszę jaglaną, gryczaną, dziką różę czy aronię. Wśród produktów importowanych zasługuje na wyróżnienie np. owoc granatu, awokado, grejpfrut, komosę ryżową, amarantus czy migdały. Warto również zwrócić uwagę na przyprawy np kurkuma, oregano, tymianek, imbir, czarnuszka….

Czy dieta pomoże w Twoim konkretnym problemie?

Jak to jest z tym cukrem, glutenem czy laktozą, kazeiną etc?

Jak komponować dietę przy odgrzybianiu?

Jak odżywiać się w czasie i po walce z pasożytami?

Jak komponować dietę w grzybicy?

Jak odżywiać się w przebiegu hashimoto, problemów ze stawami, problemów ze skórą… etc?

Ogólne opisy znajdziesz sukcesywnie u nas

W sposób zindywidualizowany wszystkiego dowiesz się zapisując się na spotkanie do nas.

Choroby autoimmunologiczne mają swoją podstawę często w psychice o czym mówi psychologia zdrowia. Odnalezienie sensu życia, zauważenie nierozłącznego związku emocji  z naszym zdrowiem fizycznym i psychicznym. O czym w napiszemy w jednym z artykułów o tematyce psychosomatycznej.