co po co dlaczego

Nowalijkom nie – dlaczego?

12 Kwi , 2019  

Nowalijki nie tak wspaniałe

w szklarniach, mają niewielki dostęp do słońca, co tam słońca??? czasem nawet ziemi nie widziały. Warzywa, pozbawione słońca i ziemi nie kuszą swoim wyglądem potencjalnych klientów… W związku z tym nawożenie wykorzystujące do tego azot i pestycydy, pozwalające osiągnąć urodziwe i toksyczne plony jest na porządku dziennym. Niestety cały proces jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Od warzyw rosnących w ziemi i na słońcu nowalijki różnią się zawartością witaminy C – mają zmniejszoną ilość o połowę. Nowalijki  pobierają wszystkie ilości azotu do których mają dostęp, a nadmiar magazynują zazwyczaj w korzeniach oraz liściach. Dlatego od marca do czerwca lepiej sięgać po pomidory lub ogórki niż rzodkiewkę, która magazynuje w swoim korzeniu bardzo duże ilości niebezpiecznych substancji.

Skutki uboczne spożywania nowalijek?

Wydalamy azotany wraz z moczem – teoretycznie… nowalijki powinny być spożywane okazjonalnie i nie można ich traktować jako głównych składników codziennej diety.

Chociaż nie mówi się o ciężkich przypadkach, Światowa Organizacja Zdrowia w jednym ze swoich raportów szczegółowo opisała szkodliwy wpływ azotanów i azotynów na ludzki organizm – np sinica u niemowląt. Dzieci wyglądały na zdrowe jednak w okolicach ust, rąk i stóp pojawiły się niebieskie przebarwienia. Wysoki poziom azotanów i azotynów u dorosłego człowieka może doprowadzić do wrzodów lub przewlekłego zapalenia żołądka.

Warzywa dzieli się na kategorie ze względu na tendencje do magazynowania azotanów:

  • gromadzące małe ilości, np. pomidor, ogórek, papryka, groch, fasolka szparagowa
  • gromadzące średnie ilości, np. marchew, pietruszka korzeniowa, seler naciowy
  • gromadzące znaczne ilości, np. sałata, szpinak, wczesna kapusta, rzodkiewka, burak ćwikłowy, ziemniak

Jeśli już musisz wybieraj nowalijki małych rozmiarów. Olbrzymy świadczą o dużej ilości szkodliwych substancji i z naturalnością nie mają nic wspólnego. Nie warto kupować sałaty czy wspomnianej już rzodkiewki, która jest niebezpiecznym związkiem chemicznym podanym na talerzu.  A szczypior wyhoduj z cebuli zanurzonej w słoiku.

Pestycydy – nadmiar będzie niestety skutkował złym samopoczuciem, wypadaniem włosów, mruganiem powiek, uczuciem znużenia, zawrotami i bólami głowy, osłabieniem… jeśli masz takie objawy zastanów się czy w trosce o zdrowe odżywianie nie zatruwasz siebie wiadrem ślicznych nowalijek, dorodnych warzyw i owoców.

 

Zdrówka 🙂

 

 

, , , ,

By



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *