co mówią badania, po zdrowie naturalnie

Trzustka pod lupą

13 Sty , 2019  

Strategie leczenia naturalnego zapalenia trzustki

Zapalenie trzustki może być stanem wyniszczającym, który powoduje przytłaczający ból i niedożywienie. Najczęstsze przyczyny zapalenia trzustki i dodatkowych nawrotów obejmują alkoholizm i obturacyjne kamienie żółciowe w wątrobie, które blokują przewód trzustkowy.
Życie zmienia się na zawsze z powodu zapalnej trzustki pacjenci udają się do lekarza, aby otrzymać leki przeciwbólowe i zalecenie  diety o niskiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości soli. To pozostawia pacjenta poważnie niedożywionych. Może mniej boleć, ale działanie opioidów, NLPZ i niedożywienie powoduje drastyczne obniżenie funkcji organizmu.

Niestety, obecnie niewiele jest badań nad naturalnymi sposobami przezwyciężenia zapalenia trzustki. W tym artykule omówimy jednak kilka naturalnych strategii, które udowodniono, że pomagają kontrolować ból i zwiększają absorpcję składników odżywczych.

Anatomia i fizjologia

Trzustka znajduje się w górnej części brzucha blisko wątroby, tuż za żołądkiem.  Trzustka jest znana z funkcji zewnątrzwydzielniczej i hormonalnej, co oznacza, że ​​wydziela ona hormony odpowiednio zewnętrznie i wewnętrznie. Trzustka ma przewód trzustkowy, który biegnie wzdłuż trzustki i łączy się ze wspólnym przewodem żółciowym i uchodzi do dwunastnicy przy bańce Vatera. Otwór ten jest otoczony przez zwieracz Oddiego, który pomaga kontrolować szybkość, z jaką trzustka i pęcherzyk żółciowy wywołują wydzieliny w dwunastnicy (1).

Wydzieliny zewnątrzwydzielnicze

Istnieją trzy główne enzymy, które mają wysoką zawartość białka i płyn bogaty w elektrolit, wydzielany przez trzustkę w celu trawienia cząstek żywności. Samo wydzielanie jest zasadowe ze względu na wysokie stężenie wodorowęglanu sodu obecnego w płynie. Wydzielanie zasadowe umożliwia enzymom zneutralizowanie silnie kwaśnego soku żołądkowego przed wejściem do jelit. Jeśli trzustka nie wydziela prawidłowo enzymów, kwaśna treść żołądkowa może przejść bezpośrednio do dwunastnicy i stać się straszliwie bolesna.

Głównymi enzymami są:

Amylaza: pomaga w trawieniu węglowodanów
Trypsyna: pomaga w trawieniu białek
Lipaza: pomaga w trawieniu tłuszczów
Nukleazy: pomoc w rozkładzie kwasów nukleinowych

Inne enzymy są wydzielane w celu rozkładu bardziej złożonych produktów spożywczych, ale te cztery są głównymi, na których należy się skupić. Sekrecja tych enzymów jest stymulowana przez hormony wytwarzane w przewodzie pokarmowym.  Gdy tylko soki żołądkowe przedostają się do dwunastnicy, pH i zawartość stymulują uwalnianie tych hormonów, które powodują, że trzustka i pęcherzyk żółciowy reagują uwalnianiem żółci i enzymów. Nerw błędny odgrywa również rolę w zewnątrzwydzielniczej wydzielinie trzustkowej (1).

Funkcja endokrynologiczna

W części endokrynnej trzustki znajdują się komórki znane jako wysepki Langerhansa. Składają się one z komórek alfa, beta i delta. Insulina jest wytwarzana przez komórki beta, glukagon przez komórki alfa i somatostatyna przez komórki delta.
Funkcja insuliny polega na obniżeniu poziomu glukozy we krwi poprzez stymulację wychwytu glukozy do komórek. Po wepchnięciu do komórek jest on albo wykorzystywany do energii, albo przechowywany jako glikogen do późniejszego użycia. Poziom insuliny wydzielany przez trzustkę jest kontrolowany przez ilość glukozy we krwi.
Glukagon ma przeciwną funkcję do insuliny. Stosuje się go w celu podwyższenia poziomu glukozy we krwi poprzez konwersję zmagazynowanego glikogenu na glukozę w wątrobie. Glukagon jest wydzielany przez trzustkę, gdy poziom glukozy we krwi spada.
Somatostatyna zakłóca uwalnianie hormonu wzrostu z przysadki i glukagonu z trzustki. Oba te czynniki wpływają na podniesienie poziomu glukozy we krwi, podczas gdy somatostatyna działa, aby ją obniżyć.

Znacząca dysfunkcja trzustki musi wystąpić przed osłabieniem wydzielania enzymów i hamować prawidłowe trawienie tłuszczów i białek. Prawidłowe wydzielanie enzymów trzustkowych wynosi od 1500 do 3 000 ml / dzień (1).

Wraz z starzeniem się organizmu lub dysfunkcją metaboliczną dochodzi do wzrostu ilości materiału włóknistego i odkładania się tłuszczu w trzustce. Tempo wydzielania trzustki zmniejsza się, co oznacza zmniejszoną amylazę, trypsynę, lipazę, wodorowęglan sodu i inne enzymy. Może to być spowodowane opóźnionym opróżnianiem żołądka i niewydolnością trzustki.

Te nieprawidłowości mogą powodować zmniejszoną absorpcję składników odżywczych i powodować wiele niedoborów. Promowanie wyborów żywieniowych i suplementów, które pomagają w utrzymaniu zdrowej trzustki, ma kluczowe znaczenie dla wchłaniania składników odżywczych i ogólnego stanu zdrowia (1).

Zapalenie trzustki

spowodowane uwalnianiem enzymów trzustkowych do tkanki trzustki, powoduje krwotok i martwicę. Krwotok oznacza nadmierne krwawienie spowodowane uszkodzeniem tkanek. Martwica to przedwczesna śmierć komórki z powodu urazu, choroby lub braku dopływu krwi.
Zazwyczaj enzymy nie są aktywowane, dopóki nie dotrą do wnętrza jelit, gdzie środowisko jest w stanie poradzić sobie z aktywowanymi enzymami. Dlatego, gdy enzymy te zostają przeciążone i uwalniane do tkanki trzustki, enzymy zaczynają trawić trzustkę, co jest niezwykle bolesne.

Większość ludzi starzeje się szybko ze względu na szereg czynników związanych ze stylem życia, w tym złe nawyki żywieniowe, ekspozycję na zanieczyszczenia środowiska, zażywanie leków, niewystarczającą ilość snu, presję ekonomiczną i stresory emocjonalne. Wszystko to wpływa na zdolność trzustki do normalnego funkcjonowania.

Ostre zapalenie trzustki
Badania pokazują, że śmiertelność związana z ostrymi atakami wynosi 10 procent.
Etiologia nie jest całkowicie jasna, ale alkoholizm i kamica żółciowa są głównymi czynnikami ryzyka ostrego zapalenia trzustki, ale nadal istnieje 20 procent przypadków, w których przyczyna jest niejasna. Kamienie żółciowe mogą blokować przewód trzustkowy lub powodować refluks żółci, który może aktywować enzymy w kanale trzustkowym i powodować auto trawienie, stany zapalne, obrzęk i ból trzustki.
Alkohol powoduje, że dwunastnica jelita cienkiego staje się obrzękła lub zatrzymuje wodę. Powoduje to wzrost ciśnienia i skurcz zwieracza Oddiego, co może zakłócać przepływ enzymów trzustkowych. Ponadto alkohol faktycznie pobudza wytwarzanie większej ilości enzymów trzustkowych, co po prostu zwiększa ciśnienie i obrzęk w miejscu połączenia trzustki i dwunastnicy
Inne przyczyny to niedokrwienie tkanki związane z urazem lub operacją, guzy trzustki, trzeci-trymestr ciąży, infekcje, podwyższony poziom wapnia i hiperlipidemia. Leki związane z zaburzeniem obejmują diuretyki tiazydowe, estrogeny, steroidy, salicylany i NLPZ (2).

Objawy ostrego zapalenia trzustki
Ból w nadbrzuszu promieniujący do pleców (często wywołany tłustym posiłkiem lub nadmiernym spożyciem alkoholu) Nudności i wymioty, Rozciąganie brzucha i sztywność, Podwyższone tętno, Podniesiona temperatura
Ostre zapalenie trzustki jest nagłym przypadkiem medycznym i należy natychmiast szukać pomocy. Uszkodzenia powodowane przez enzymy trawienne na trzustce mogą szybko eskalować do wewnętrznego krwawienia, obumierania tkanki, obrzęku, ciśnienia w jamie brzusznej, zatkania i uszkodzenia innych narządów oraz kwasicy mleczanowej.
Leczenie ostrego zapalenia trzustki zazwyczaj eliminuje przyczynę, nawodnienie i ponowne wprowadzanie pokarmu po ustąpieniu zapalenia (2).

Chroniczne zapalenie trzustki

Przyczyny przewlekłego zapalenia trzustki są mniej wyraźne, ponieważ zazwyczaj nie mają klasycznych objawów choroby. Jednak ci pacjenci cierpią na długotrwałe skutki, takie jak zaburzenia równowagi hormonalnej, niedobór enzymów, przewlekły ból i zaburzenia równowagi żywieniowej. Powszechną cechą przewlekłego zapalenia trzustki jest przewlekłe zapalenie, zwłóknienie i dysfunkcja trzustki.

Obecnie uważa się, że w medycynie jest nieodwracalne i ostatecznie doprowadzi do niewydolności trzustki. Alkoholizm i niedożywienie są najczęstszymi czynnikami ryzyka. Około 10-20 procent przypadków nie ma zidentyfikowanej przyczyny. W tych przypadkach stworzono związek genetyczny do specyficznej mutacji genu związanego z mukowiscydozą. Pacjenci z mukowiscydozą prawdopodobnie również rozwiną przewlekłe zapalenie trzustki.

Gdy przewlekłe zapalenie trzustki jest związane z alkoholizmem, stężenie nierozpuszczalnych białek zwiększa się w wydzielinach trzustkowych. Powoduje to zwapnienie białek i powstawanie czopów, które blokują kanały trzustkowe i przepływ soków (2).

Inne przypadki mogą być związane ze zwężeniem lub kamieniem, który blokuje wypływ trzustki, co jest znane jako obturacyjne zapalenie trzustki. Nawracające epizody zapalenia ostatecznie doprowadzą do zmian zwłóknienia tkanek i utraty funkcji zewnątrzwydzielniczej, co prowadzi do złego wchłaniania i niewydolności trzustki. Gdy zaburzona jest funkcja endokrynna skutkuje to najczęściej cukrzycą

Leczenie przewlekłego zapalenia trzustki typowe  rozwija się w zakresie leczenia bólu i wspomagania wchłaniania pokarmu. Operacja jest również opcją.

Pacjentom podaje się zwykle opioidy w celu opanowania bólu. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są bardzo powszechne w stanach zapalnych. Większość ludzi uważa, że ​​NLPZ są nieszkodliwe. Jednak badania wykazują, że uszkadzają one wyściółkę żołądka, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania białka i znacznie większego wzrostu w przypadku alergenów pokarmowych i wrzodów żołądka.

Suplementy enzymów trzustkowych są zwykle podawane w celu ułatwienia wchłaniania. H2-blokery i inhibitory pompy protonowej są zazwyczaj podawane w celu zneutralizowania lub zmniejszenia wydzielania żołądkowego, co dodatkowo pogarsza zdolność organizmu do trawienia i wchłaniania składników odżywczych. To także spowalnia ruchy żołądka i może pogorszyć stan. To także naraża pacjenta na ryzyko rozwoju infekcji spowodowanych sterylizującym działaniem kwasu żołądkowego (2).

Niski poziom kwasu żołądkowego wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadmiernego przerostu bakteryjnego jelit (SIBO), przerostu Candida, B12, niedoboru żelaza i cynku. Ponadto u wielu osób z niskim stężeniem kwasu żołądkowego dochodzi do nieprawidłowego wchłaniania białka i zespołu nieszczelnych jelit. Zajęcie siatkówki endoplazmatycznej

Istnieje niewiele badań wspierających patogenezę zapalenia trzustki, ale nowe badanie ujawniło, że uszkodzenie retikulum endoplazmatycznego okazało się czynnikiem przyczyniającym się do wielu przewlekłych chorób i jest obecnie uznawane za czynnik przyczyniający się do przewlekłego zapalenia trzustki.

Wykazano, że dieta wegetariańska o niskiej zawartości soli i niskiej zawartości tłuszczu zmniejsza bolesne ataki (3). Jednak nie zapewnia to korzystnych składników odżywczych tłuszczów i białek i pozostawiłoby pacjenta niedożywionym. Tłuszcze są istotną częścią naszej diety dla stabilizacji poziomu cukru we krwi, zmniejszonej choroby, wytwarzania hormonów, produkcji i ochrony komórek, zmniejszonego stanu zapalnego i ogólnej funkcji. Dieta bez wysokiej jakości tłuszczów jest szkodliwa dla naszego zdrowia.

Spożywanie bogatych w przeciwutleniacze warzyw z rodziny krzyżówek, w tym brokułów, jarmużu, sardynek, kapusty, kalafiora i rzeżuchy, jest bardzo korzystne dla funkcjonowania trzustki. Zaleca się stosowanie jabłek, cytryn, limonek i jagód, które zawierają antyoksydanty i odżywki regenerujące tkanki. Używaj jak najwięcej przeciwzapalnych ziół, takich jak kurkuma, imbir, kolendra, oset mleczny,  cynamon mniszek lekarski, pietruszka i kardamon w miarę możliwości.

Używaj olejów MCT

Przeprowadzono jedno badanie w celu zbadania wpływu formuły składającej się z średniołańcuchowego trójglicerydu (MCT) oleju i zhydrolizowanych peptydów na ból związany z bólem po posiłku u pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki. Wniosek był taki, że ta formuła minimalnie zwiększała poziomy CCK w osoczu, co oznacza, że ​​była minimalna stymulacja trzustki. Okazało się to skuteczne w zmniejszaniu bólu odczuwanego przez pacjentów po posiłku.

MCT to kwasy tłuszczowe obecne naturalnie w olejach kokosowych. Są świetne do stabilizowania poziomu cukru we krwi i zwiększania produkcji ketonów. Ketoza to stan, w którym organizm przyswaja tłuszcz i sprzyja zmniejszonemu zapaleniu, stabilnemu poziomowi cukru we krwi, utracie wagi i optymalnemu funkcjonowaniu.

Olej MCT skutecznie redukuje stany zapalne, poprawia metabolizm i poprawia funkcje poznawcze. Są one łatwo trawione i nie polegają na wydzielaniu żółci z wątroby, dzięki czemu są świetne dla osób z problemami trawienia i wchłaniania (4, 5).

Kroki w celu złagodzenia zapaleń trzustki

Jeśli masz do czynienia z ostrym zapaleniem trzustki, ważne jest, aby szybko wykonać płyn z rozcieńczonym bulionem kostnym, zielonymi sokami, herbatami ziołowymi i wyciągami przeciwutleniającymi. Ważne jest, aby przejść przez co najmniej 3 dni bez stałych pokarmów i absolutnie bez cukru, białka lub tłustych potraw. Stałe pożywienie kładzie większy nacisk na trzustkę i inne narządy trawienne i pogłębia objawy.

Niektóre wspaniałe zioła poprawiające funkcje trzustki to ostryż mleczny, bazylia, imbir, mniszek lekarski i kurkuma. Zioła te można wyciskać , znaleźć w wielu organicznych herbatach ziołowych, a także w suplementach. Zaleca się wodę pitną z octem cytrynowym, limonkowym lub jabłkowym i różnymi herbatami ziołowymi, aby złagodzić przewód trzustkowy. Sok cytrynowy lub limonkowy, imbir, mniszek lekarski, ogórek, seler i jarmuż, a także  gęste, zielone soki odżywcze pomagają naturalnie ukoić przewód trzustkowy i umożliwiają optymalne wydzielanie enzymów trzustkowych. Odpoczynek i  nawadnianie z powyższymi zaleceniami pomagają wyprowadzić toksyny i rozluźnić trzustkę i pęcherzyk żółciowy.

Dodanie oleju MCT i zhydrolizowanych peptydów do diety o niskiej zawartości soli i niskiej zawartości tłuszczu może być najlepszym sposobem na wprowadzenie tłuszczu i białka do tych pacjentów, gdy zmagają się z bólem (6). Należy tolerować dietę tak, aby zawierała więcej białka i tłuszczy, aby zapewnić odpowiednie odżywianie. Rozcieńczone białko z bulionu kostnego i niskie dawki oleju kokosowego zmieszane z tolerowanymi pokarmami mogą być dobrym miejscem początkowym dla rozwoju diety.

Suplementacja jest niezwykle ważna dla osób walczących z przewlekłym zapaleniem trzustki. Do uzupełnienia utraconych enzymów z powodu niewydolności trzustki należy zastosować dobry układowy suplement enzymatyczny (7).

Tymczasem, niezwykle korzystne jest  przyjmowanie określonego enzymu trawiennego, aby pomóc w metabolizowaniu pokarmu do wchłaniania, enzymu  ukierunkowanego w szczególności na wchłanianie węglowodanów, białek i kwasów tłuszczowych. Enzymy te są również zaprojektowane, aby przetrwać różne poziomy pH w całym przewodzie żołądkowo-jelitowym.

Naturalne zwalczanie bólu i optymalizacja wchłaniania pokarmowego to najważniejsze interwencje dla pacjentów z trzustką. Jeśli możliwe jest optymalne wchłanianie pokarmu bez nadmiernej stymulacji trzustki u przewlekłych pacjentów, jest to najlepsza metoda kontrolowania bólu i zwiększania wchłaniania pokarmowego. Niestety, pacjenci Ci mogą nadal cierpieć na niedobory żywieniowe, ale metody te pomogą pacjentowi w osiągnięciu optymalnego potencjału w swojej sytuacji. Stosowanie protokołu przeciwzapalnego, który zmniejsza poziom cukru, przetworzonej żywności, tłuszczów trans i ekspozycji chemicznej, może pomóc w zmniejszeniu ogólnoustrojowego stanu zapalnego. (8)

Każdy pacjent trzustki i jego ból powinny być traktowane zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Najprawdopodobniej żadne dwa schematy kontroli bólu nie będą takie same lub tolerowane przez różne osoby.

W wyniku przeglądu badań stwierdzono, że terapia antykoagulantami, dostarczająca metyl i tiol, okazała się skuteczna w zwalczaniu bólu u wielu pacjentów. Wielu pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki wykazuje niedobór antyoksydantów, które są niezbędne do redukcji wolnych rodników i zmniejszenia stanu zapalnego. Korzystanie z ziół i żywności wymienionych w tym artykule zapewni kluczowe grupy metylowe i tiolowe potrzebne do wyleczenia zapalenia trzustki w miarę upływu czasu.

Strategie zarządzania zapaleniem trzustki

Oto najlepsze kroki, aby rozpocząć, aby zapobiec i/lub pokonać zapalenie trzustki.

1. Dieta i styl życia przeciwzapalnego: przestrzeganie planu żywieniowego przeciwzapalnego i rozważ dietę z autoimmunologiczną dietą. Te plany żywieniowe eliminują cukier i przetworzoną żywność i stosują dietę eliminującą.

2. Odstąpienie od stosowania NLPZ i opioidów: Używanie leków do kontrolowania bólu może przynieść ulgę, ale powoduje tylko bardziej długotrwałe problemy z trzustką. Jeśli odczuwasz ogromny ból, możesz potrzebować NLPZ lub opioidów, ale trzeba odejść od nich jak najszybciej i zacząć stosować strategie opisane w tym artykule, aby uzyskać naturalne efekty.

3. Wsparcie funkcji mitochondrialnej: Omówiliśmy rolę retikulum endoplazmatycznego i mitochondriów w rozwoju zapalenia trzustki. W tym artykule omówiono zaawansowane strategie poprawy funkcji mitochondriów. Ponadto istnieją specyficzne suplementy do wspierania mitochondriów.

4. Naturalnie: Stosuj dietę płynną i różnorodne przeciwzapalne pokarmy i zioła, takie jak kurkuma, imbir, mniszek lekarski, cytryna / limonka, kolendra, jarmuż, pietruszka, rozcieńczony bulion z kurczaka i inne. Ogólnoustrojowe suplementy mogą być bardzo pomocne w zmniejszaniu bólu.

5. Zmniejszenie stresu: stresory psychiczne i emocjonalne dramatycznie wpływają na produkcję soków trawiennych. Stres tworzy także środowisko dla tworzenia kamieni żółciowych i zapalenia trzustki. Poświęć 5 minut i skup się na głębokim oddychaniu co najmniej 2-3 razy dziennie. Ponadto skup się na tym, co dzieje się pozytywnie (w przeciwieństwie do tego, na czym jesteś sfrustrowany) i codziennie chodź na zewnątrz, aby zmniejszyć poziom stresu.

6. Wsparcie antyoksydantów: Używanie wielu różnych antyoksydantów może być bardzo pomocne w przypadku zapalenia trzustki. Otrzymasz je z pokarmów i ziół, a także polecam przyjmowanie dodatkowej witaminy C z bioflawonoidami.

źródła

1. Cheever, K. H. & Hinkle J. L. (2014). Assessment of Patients with Biliary Disorders. In Brunner & Suddarth’s Textbook of Medical-Surgical Nursing: 13th Edition. (Pages 1390-1391 & 1401-1414). Philadelphia, PA: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.
2. Bauldoff, G., Burke, K., Gubrud, P. &, Lemone, P. 2015. Medical-Surgical Nursing: Clinical Reasoning in Patient care- 6th Ed. Upper Saddle River, New Jersey. Pearson Education, Inc. ISBN-10: 0-13-313943, ISBN-13: 978-0-13-313943. STAT!Ref Online Elctronic Medical Library. Link
3. Dawra, R. K., Dixit, A. K., Dudeja, V., Garg, S., Sah, R. P., & Saluja. A. K. (2014). Endoplasmic Reticulum Stress is Chronically Activated in Chronic Pancreatitis. Journal of Biological Chemistry. 289(40): 27551-27561. Doi: 10.1074/jbc.M113.528174
4. NSAIDS – Link
5. Shea JC, Bishop MD, Parker EM, Gelrud A, Freedman SD. An enteral therapy containing medium-chain triglycerides and hydrolyzed peptides reduces postprandial pain associated with chronic pancreatitis. Pancreatology. 2003;3:36–40.
6. Medium-chain triglycerides Link Here
7. Reddy, D. N. & Talukdar, R. (2013). Pain in Chronic Pancreatitis: Management beyond the Pancreatic Duct. World J Gastroenterol. 19(38): 6319-6328. Doi: 10.3748wjg.v19.i38.6319
8. Altieri B, Grant WB, Casa SD, Orio F, Pontecorvi A, Colao A, Sarno G, Muscogiuri G. Vitamin D and pancreas: the role of sunshine vitamin in the pathogenesis of Diabetes Mellitus and Pancreatic Cancer. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Mar 31:0. PMID: 27030935
9. Mancilla A, Carla et al.Small intestine bacterial overgrowth in patients with chronic pancreatitis.Rev. méd. Chile [online]. 2008, vol.136, n.8 [cited  2014-12-26], pp. 976-980.  [PMID: 18949180]
10. Zaouche A, Loukil C, De Lagausie P, et al. Effects of oral Saccharomyces boulardii on bacterial overgrowth, translocation, and intestinal adaptation after small-bowel resection in rats. Scand J Gastroenterol. 2000 Feb;35(2):160-5. [PMID: 10720113]

, , , ,

By



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *