po zdrowie naturalnie

dyniowe zdrowie

20 Paź , 2018  

Sezon na nią w pełni, niewykorzystanie go to grzech przeciw zdrowiu i pysznościom, które można z niej zrobić.

Dynia figolistna zawiera D-chiro-inozytol. Substancja ta stymuluje regenerację komórek trzustkowych

Sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, ponieważ jej indeks glikemiczny jest wysoki i wynosi 75.

Dyniowe Witaminy
Witamina C, B1– współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca; B2 –  układu nerwowego, współuczestniczy z A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.  B3 (PP) zażywanie niacyny wpływa na poprawę nastroju i pewności siebie, a także na złagodzenie stanów lękowych.zdolność do wzmacniania komórek odpornościowych do zabijania bakterii gronkowca złocistego, Witamina B6odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, pracę serca oraz, między innymi, za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi, Kwas foliowy – reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego i przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy). Witamina walczy z wolnymi rodnikami, wpływa na prawidłową krzepliwość krwi oraz zapewnia odpowiednią ruchliwość mięśni. Witamina E jest bardzo istotna dla kobiet i mężczyzn – u pań wspiera prawidłową owulację, zapewnia należyty rozwój płodu, a tym samym ma wpływ na właściwy przebieg ciąży; u mężczyzn zaś wspomaga produkcję nasienia.  Witamina K wpływa (podnosi krzepliwość krwi) (nie mylić z K2MK7)

Przeciwwskazania do zjadania dyni w ilościach hurtowych: cukrzyca, nadkrzepliwość

Minerały wapń, żelazo, magnez, fosfof, potas, sód, cynk

Dynia może zapobiec nowotworom

Dynia jest bogata w beta-karoten WIT A– to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Dynia na nadciśnienie i choroby serca, wzrok

WIT A zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie – zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.

Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie – jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną.

Dynia na robaki

Współczesna fitoterapia poleca pestki dyni na pasożyty. Pestki dyni właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny – substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacynyjest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią.

Dynia na problemy z prostatą

W medycynie naturalnej pestki dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Badania naukowe wykazały, że mogą one zapobiec rakowi prostaty.

Dynia na odchudzanie

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Bardzo często to właśnie zakwaszenie jest przyczyną nadwagi czy otyłości.

Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia.

, , , , , ,

By



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *